Friday, 19 April 2013

JOM..! masak chiken chop .. :)

 hari minggu..kita main masak2 yee..adik2 semua... :)
ah..!! jom masak western food...
dlm tempoh belajar n mengenali makanan2 nih....anith rasa... 
chiken chop antara makanan barat  yg boleh masuk dlm list perut org melayu selain makanan kita lah kan....
yg lain..err...! kuureennggg... bukan x sedap..tpi x menepati cita rasa org melayu..
x semua org melayu boleh makan...kita ni jgn main telan jerr... -_-
(haa..kan dah panjang bebelnyaa... )
JOM2 BELAJAR..
senang jee....
jom belajar resepi segera anith..!
dada ayam..
tepung...anith guna tepung segera..
beli n goring french fries..
n buat coleslaw.. (kubis,carrots,mayonnaise digaul )

untuk sos dia..
bayang besar di cincang (satu sudu besar)
bayang putih di cincang (satu sudu besar)
serbuk lada hitam 4 sudu besar
kiub ayam 1 dadu
bahan penambah rasa
sos tomato 1 sudu kecil
sos cili 1 sudu kecil
tepung jagung
air 5cwan

 tumis bawang besar n bawang putih sehingga kekuningan dan masukkan serbuk lada hitam.masukkan sos cili dan sos tomato. kacau dah masukkan air. masukkan kiub ayam. bancuh tepung jagung dan tuangkan ke dalam bahan tadi sehingga pekat dan "blender" sos lada hitam tu. seterusnya tuang ke dalam bekasnya kembali dan panaskan pulak.. yg last,boleh lah tmbah bahan perasa lau ade yg kurang.. SELAMAT MENCUBA
haa..senang je kan... resepi saya..heee

(jom makan)

No comments:

Post a Comment